Centrul de colectare prin aport voluntar București Nord și zona afiliată Ilfov

La finele anului 2022, performanța sistemului de gestiune a deșeurilor municipale din România este mult sub nivelul țintei de 50% cantități pregătite pentru reutilizare din totalul de deșeuri generat. Ținta, asumată prin transpunerea în OUG 92/2021 a directivei cadru (2008/98/CE amendată de directiva UE 2018/851), ar trebui atinsă până în 2025 dar ritmul lent al progreselor din ultimii ani confirmă riscurile de neîndeplinire a țintelor și pentru etapa 2025 și pentru etapele 2030 și 2035 și în consecință riscul unor sancțiuni financiare care pot depăși 100.000 Euro pe zi.

Se estimează că obiectivul de investiții: ,,Înființarea și dotarea centrului integrat de colectare prin aport voluntar București-Nord și regiunea afiliată Ilfov” (CAV BNI) va avea un impact cantitativ de 4,5% în termeni de „contribuție la realizarea țintei naționale” (pregătire pentru reutilizare a 50% din cantitățile de deșeuri municipale generate până în 2025). Raportat la procentul actual de pregătire pentru reutilizare (de cca. 30% din cantitățile generate), investiția ar putea contribui cu 25% din efortul de atingere a obiectivului pentru deșeurile municipale.

Realizarea obiectivului de investiții contribuie la reducerea deșeurilor abandonate în spațiul public, a deșeurilor periculoase, a biodeșeurilor vegetale, a deșeurilor voluminoase, a deșeurilor din categoria fluxurilor speciale (ambalaje mari, baterii, cauciucuri, DCD, cadavre de animale, etc. cf codurilor 15, 16, 17, 19 și 20) – deșeuri pentru care colectarea separată prin operatorul de salubrizare contractat de UAT-uri se face dificil sau nu se poate face în condiții eficiente.

Foto: Centru de Colectare prin Aport Voluntar, Hertfordshire, Marea Britanie

Funcționarea CAV București-Nord și regiunea afiliată Ilfov (CAV-BNI) va permite o eficientizare globală a activităților de tratare a deșeurilor prin reducerea costurilor de transport, creșterea cantității și calității fracțiilor colectate separat și, indirect, a cantităților valorificate (reciclare, valorificare energetică, reumplere, compostare, digestare) respectiv a cantităților deviate de la eliminare (depozitare).

Aceste efecte, în termeni de protecție a mediului și a sănătății publice se traduc prin ameliorarea calității vieții și creșterea atractivității teritoriale.

Despre

Centrul de colectare prin aport voluntar București Nord și regiunea afiliată Ilfov

Valoare finanțare nerambursabilă

LEI (fără TVA)
0

Populația deservită

locuitori
0

Cantitatea de deșeuri colectată separat

tone
0

Caracteristici tehnice

Centrul de colectare prin aport voluntar București Nord și regiunea afiliată Ilfov

Zona administrativă este prevăzută cu acces separat (angajați, vizitatori), locuri de parcare și spații verzi. Zona administrativă va conține și un centru educațional pentru economia circulară.

 

Zona de tratare va conține o magazie, un atelier de reparații, o hală de reparații și o hală de tratare în care se vor trata anumite fracții de deșeuri colectate. În urma procesului, fracțiile rezultate vor fi transferate către operatori autorizați în vederea reutilizării, valorificării sau eliminării.

Zona de acces prevede un container de pază, un container înregistrare date și două cântare intrare-ieșire.

Zona pentru colectarea separată și stocarea temporară a deșeurilor acceptate
în centrul de colectare se va realiza pe o platformă betonată dispusă sub o copertină metalică fiind poziționată pe o rampă in vederea facilitării depozitării de către populație a deșeurilor în containerele de
colectare separată.

Zona de acces
Zona colectare deșeuri
Zona tratare deșeuri
Zona administrativă

Accesul utilizatorilor se face separat față de personalul administrativ. 

Se au în vedere 2 fluxuri de acces, unul pe intrare și unul pe ieșire, prevăzut cu bandă de așteptare.

În această zonă avem bariera de acces, cabina poartă(pază) și cabina celor 2 cântare.

Zona pentru colectare separată și stocarea temporară a deșeurilor acceptate în centrul de colectare este prevăzută cu containerele pentru fluxurile speciale conform Ghidului de Finanțare, dimensionate în funcție de cantitățile intrate.

Containerele deschise sunt prevăzute sub o copertină din structură metalică, iar modul de golire este realizat de pe o rampă de acces.


În urma colectării si depozitarii temporare anumite fracții, ca de ex. deseuri din constructii si demolari, anvelope, textile neutilizabile, etc se vor trata in hala de tratare urmand ca in urma procesului fractiile rezultate sa fie transferate către operatori autorizați în vederea tratarii finale, reutilizării, valorificării sau eliminării.

Zona de tratare deșeuri este prevăzută cu o hală de tratare a deșeurilor, o hală în care se realizează reparațiile, o magazie și un atelier probe DEE-uri. 

În interiorul halei ca și echipamente sunt prevăzute un concasor, un tocător materiale textile și un tocător deșeuri vegetale.


Zona administrativă este prevăzută cu acces separat, locuri de parcare autocar, autoturisme vizitatori și personal operare și va conține o cladire administrativă cu un centru educațional pentru economia circulară.

Categorii de deșeuri care pot fi colectate în cadrul CAV-BNI

Activitățile propuse prin proiect vor asigura colectarea separată a deșeurilor care nu pot fi colectate în sistem „door-to-door”, respectiv deșeuri reciclabile și biodeșeuri care nu pot fi colectate în pubelele individuale, precum și fluxurile speciale de deșeuri.

Deșeuri de echipamente electrice și electronice, baterii uzate

Includ aparate electronice vechi sau defecte, precum și baterii utilizate din diverse dispozitive, care necesită eliminare corespunzătoare pentru a preveni contaminarea mediului.

Deșeuri din construcții și demolări

Acestea sunt deșeuri rezultate din activități de construcții, renovări sau demolări, cum ar fi beton, cărămizi, lemn, metal sau alte materiale de construcție care necesită o eliminare adecvată.

Deșeuri textile

Cuprinde haine uzate, lenjerii de pat, prosoape, precum și alte textile casnice care nu mai sunt utilizabile sau pot fi reciclate.

Deșeuri din lemn, mobilier

Această categorie cuprinde bucăți de lemn, mobilier deteriorat, resturi de construcții din lemn și alte produse lemnoase, precum și piese de mobilier vechi sau deteriorate, cum ar fi scaune, mese și dulapuri.

Deșeuri din anvelope

Acestea sunt anvelope uzate provenind de la autoturisme, camioane sau alte vehicule, care necesită o eliminare specializată sau reciclare.

Deșeuri periculoase

Acestea sunt substanțe periculoase precum vopsele, solvenți, pesticide, produse chimice de uz casnic sau alte materiale care prezintă un pericol pentru mediu sau sănătatea umană.

Deșeuri de hârtie și carton

Includ ambalaje precum cutii și pungi folosite pentru alimente, cosmetice, îmbrăcăminte și încălțăminte, cartoane pentru ouă și veselă de unică folosință, dar și alte materiale non-ambalaje cum ar fi ziarele, revistele, cărțile vechi și șervețelele.

Deșeuri de plastic

Includ atât ambalaje goale de plastic de la diverse produse precum alimente, cosmetice, îmbrăcăminte și încălțăminte, medicamente etc., inclusiv sticle de plastic, pungi și sacoșe, folie de plastic de ambalat, cât și obiecte din plastic non-ambalaj precum jucării, lighene și ghivece de flori.

Deșeuri de sticlă

Includ atât ambalaje goale din sticlă, cât și obiecte din sticlă non-ambalaj, cum ar fi geamuri sau oglinzi sparte, resturi de ceramică (veselă, obiecte de decor etc.).

Deșeuri voluminoase

Include obiecte mari precum mobilierul vechi, saltele, covoare, sau alte articole de uz casnic de dimensiuni mari care nu pot fi aruncate în mod obișnuit.

Deșeuri de grădină

Includ resturile vegetale precum frunzele, crengile, iarba tăiată sau alte materiale organice rezultate din întreținerea grădinii.

Deșeuri de cadavre animale

Acestea sunt animale moarte care necesită o eliminare specializată pentru a preveni riscul de contaminare sau propagare a bolilor.

Scroll to Top